Hotel kasteel de Wittenburg

Wassenaar
Hoffelijke service, een klassieke keuken en een stijlvolle ambiance typeren Kasteel de Wittenburg. Of u nu een intiem diner organiseert in de gracieuze Franse Salon, een presentatie in de Bibliotheek of een groot feest in de gerenoveerde Oranje Nassau zaal; de persoonlijke en exclusieve sfeer is een garantie.

Culinair
Wij begrijpen als geen ander dat het culinaire niveau van de keuken voor een groot gedeelte bepalend is voor het succes van uw bijeenkomst. Dagelijks is onze keukenbrigade in de weer met verse producten om de meest verfijnde klassieke gerechten voor u en uw gasten te verzorgen.
U kunt dineren in ons a la carte restaurant Sophie, welke een combinatie zal zijn van Frans klassiek en een knipoog naar Aziatisch.

Overnachten
Kasteel de Wittenburg beschikt bovendien over 10 volledig gerenoveerde, bijzonder exclusieve hotelkamers. De kamers zijn uiterst modern en voorzien van alle comfort.

Historie
De historie van Kasteel de Wittenburg begint in het voorjaar van 1899, als jonkheer Helenus Marinus Speelman het terrein koopt om er een buitenhuis op te laten bouwen. De architect is J.J. van Nieukerken.Opdrachtgever Jonkheer Speelman was zo vervuld van zijn grootse plan, dat hij prominent aanwezig was op het bouwterrein. Dit was vaak aanleiding tot grote moeilijkheden, want meer dan eens gebeurde het dat de bouw moest worden gestaakt en het bestek tussentijds werd gewijzigd. Zelfs kwam het meerdere malen voor, dat delen van het kasteel moesten worden afgebroken, om daarna weer in gewijzigde vorm te worden opgetrokken. Ten slotte echter, na veel inspanning, was in het eerste jaar na de eeuwwisseling, De Wittenburg voltooid.

Helaas zou de trotse bezitter van het huis niet lang van zijn landgoed kunnen genieten. Op 30 maart 1910 overleed jonkheer Speelman in de achterkamer van zijn kasteel, dat hij kort voor zijn plotseling overlijden had omgedoopt in “Nije State”. Zijn weduwe liet na enige tijd de gouden letters op de palen van het toegangshek weer veranderen in de naam “Wittenburg”.

Na het overlijden van mevrouw Speelman brak er een moeilijke tijd aan voor Kasteel de Wittenburg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bewoond door Duitse officieren.Na de bevrijding was het de beurt aan de Canadezen. Zij bleven niet lang en maakten plaats voor de Hollanders. In de jaren van en na de bezetting bood het huis een verre van vredig aanzien. Het levenswerk van jonkheer Speelman werd danig gehavend aan de eigenaars teruggegeven. In de daaropvolgende jaren namen pensiongasten hun intrek in het kasteel. Na vertrek van de laatste werd in 1955 het landgoed aangekocht door de gemeente Wassenaar en kwam in 1963  in het bezit van de Vereniging Internationaal Ontvangstcentrum van het Bedrijfsleven de Wittenburg in Nederland.

Hotel kasteel de Wittenburg

Kasteel
Landgoed de Wittenburg 1, 2244 BV Wassenaar
Contact & Reserveren

Plan je route

ZOEKEN
Voer minimaal 3 karakters in.
Meestgebruikte tags

Er zijn geen resultaten gevonden

Zoekresultaten op titel

Zoekresultaten op tags

Agendaitems

nl de en

Start typing and press Enter to search