Brandweermuseum Wassenaar

Wassenaar
Het Brandweermuseum bestaat sinds 1923 is sinds 1991 gevestigd in het souterrain van het gemeentehuis van Wassenaar in Huize De Paauw. De verzameling is eigendom van de gemeente Wassenaar, die het beheer heeft toevertrouwd aan de Stichting Brandweermuseum Wassenaar. De vrijwilligers van deze stichting runnen het museum. Ook is er de Stichting Vrienden van het Brandweermuseum Wassenaar, die fondsen werft voor bijzondere projecten, zoals in 2012 de tentoonstelling Brandweer in stripverhalen.

Geschiedenis
In 1923 deed het politiebureau aan de van Zuylen van Nijeveltstraat tevens dienst als kazerne van de toenmalige vrijwillige brandweer. G.J. (Gerard) van der Mark (1866-1946) was hier destijds commandant. Hij was tevens verzamelaar, aannemer en architect. In 1923 heeft hij in het politiebureau een klein brandweermuseum ingericht  dat op 1 oktober van dat jaar zijn deuren opende.

Museum
De collectie toont historisch materiaal over een periode van 300 jaar brandbestrijding met de nadruk op Wassenaar. Er is een handspuit uit 1695, van de beroemde Jan van der Heijden, er zijn houten, leren en linnen emmers, vuurkorven, lantaarns, emmerspuiten en andere draagbare blusmiddelen, een slangenwagen en exemplaren van de door Martinus van Marum uitgevonden kruiwagenspuit (eind 18e eeuw). Uit de 19e eeuw zijn er handbrandspuiten, waaronder twee die bij het huis en het landgoed De Paauw horen, aangeschaft door Prins Frederik in 1861. In de vaste opstelling zijn uniformen en uitrustingsstukken te zien, ademlucht apparatuur, redmateriaal. Behalve een grote collectie voorwerpen heeft het museum ook een fotocollectie en een veertigtal historische prenten. Door de beperkte ruimte zijn er geen gemotoriseerde brandweervoertuigen.

Bezoek
Het museum organiseert regelmatig kleine evenementen en tijdelijke tentoonstellingen over uiteenlopende onderwerpen die met brandweer en brandweergeschiedenis te maken hebben. Voor het onderwijs biedt het museum lespakketten, speurtochten en rondleidingen en aanbod op maat. Voor de individuele bezoeker zijn er speurtochten voor kinderen van verschillende leeftijden.

Het museum is gratis toegankelijk op Iedere maandag van 11.00 uur-15.00 uur, of op afspraak

En een speciaal programma voor kinderen

Brandweermuseum Wassenaar

Gratis toegankelijk
Raadhuislaan 22, 2242 CP Wassenaar
Prijzen
  • maandag 11-15 of op afspraak:gratis

Plan je route

ZOEKEN
Voer minimaal 3 karakters in.
Meestgebruikte tags

Er zijn geen resultaten gevonden

Zoekresultaten op titel

Zoekresultaten op tags

Agendaitems

nl de

Start typing and press Enter to search