tentoonstelling ‘Het verhaal van Voorschoten’

Voorschoten
22-08-2020 t/m 15-11-2020
Voorwerpen, schilderijen, prenten en beelden vertellen het verhaal, van zo’n 3000 jaar voor Christus tot heden.

In acht thema’s wordt het verhaal van Voorschoten verteld. Wat maakt Voorschoten Voorschoten? Wat zijn de keerpunten in de geschiedenis van Voorschoten?

De tentoonstelling begint zo’n 5.000 jaar terug en laat de sporen van de oudste bewoning zien. We vertellen over de eerste vermelding van ons dorp in de vroege middeleeuwen. Het rijke agrarische verleden en de buitenplaatsen komen aan bod. Rond 1750 telde Voorschoten zo’n 25 buitenplaatsen, waar de  elite van Leiden en Den Haag de zomer doorbracht. Vanuit die steden was Voorschoten in korte tijd te bereiken, en de lucht was heerlijk fris. De beroemde burgemeester uit de 19e eeuw, J. P. Treub, krijgt een eresaluut. Hij heeft heel veel betekend voor het onderwijs en de modernisering van de plattelandsgemeente. Uiteraard besteden we aandacht aan de Zilverfabriek, als voorbeeld van de kunstnijverheid. Voorschoten was van oudsher een handelsknooppunt, gunstig gelegen aan de heerweg en de Vliet. In de 19e eeuw kwam de trein en de stoomtram, gevolgd door de beroemde elektrische ‘Blauwe Tram’. De tentoonstelling sluit af met de snelle uitbreiding van Voorschoten met nieuwbouwwijken, tot en met Krimwijk II (Allemansgeest).

De tentoonstelling is voor Voorschotenaren van alle leeftijden een must, en zal zelfs hen die denken alles van het dorp te weten nog verrassen. Voor mensen van buiten is het een ideale manier om met Voorschoten kennis te maken, bijvoorbeeld als startpunt voor een fietstocht. Fiets- en wandelroutes zijn trouwens verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt, in de entree van het museum.

Organisator:
Museum Voorschoten

Adresgegevens:
Voorstraat 17
2251 BL Voorschoten

Entreeprijs evenement:

tentoonstelling ‘Het verhaal van Voorschoten’

Voorstraat 17 2251 BL Voorschoten

Plan je route

ZOEKEN
Voer minimaal 3 karakters in.
Meestgebruikte tags

Er zijn geen resultaten gevonden

Zoekresultaten op titel

Zoekresultaten op tags

Agendaitems

nl

Start typing and press Enter to search